Diversen

Jaarvergadering 2015

Een bewogen jaarvergadering,

Zoals gebruikelijk werden de activiteiten en financiën over het voorgaande jaar besproken, dit keer was de jaarvergadering met een zeer bijzonder tintje, met een gevoel van weemoed namen we afscheid.

Afscheid van onze oude afdeling Groei&Bloei Geleen-Sittard e.o.

Afscheid van onze voorzitter Henk Starmans en ons bestuurslid Nore Horsmans, waarbij Henk gehuldigd werd voor zijn jaren lange inzet als voorzitter door de waarnemer van het hoofdbestuur Wilma Walenberg, zijn vrouw Thea werd in de bloemetjes gezet, want een goed voorzitter kan alleen functioneren als hij/zij een goede achterban heeft. We zullen zeker in de toekomst nog regelmatig een beroep doen op Henks steun.

Nore ontving ook een bos bloemen zij heeft het bestuur gedurende 2 jaar super gesteund, maar zal nog actief blijven in de werkgroep bloemschikken en tuinreizen.

De avond werd afgesloten met informatie over streek producten door Roge Offermans van de Auw Stoof.

Met frisse nieuwe energie beginnen we aan het vormgeven van de nieuwe afdeling Groei&Bloei Zuid-Limburg, we nemen de goede zaken uit het verleden mee, zullen trachten de activiteiten voor alle leden in Zuid-Limburg aantrekkelijk te maken en we staan open voor al uw ideeën en inbreng om de afdeling Zuid-Limburg tot een actieve, sprankelende afdeling te vormen.

Bedankt voor uw vertrouwen in het verleden en we hopen op uw vertrouwen in ons in de toekomst,

Cobie Berghuis 

Marijke Lahaye

Nicole de Coninck

Fer Kusmic

Phiel Lebens

 

 

 

Kennismakingsdag leden nieuwe afdeling Zuid-Limburg

Op zaterdag 12 maart vond de kennismakingsdag plaats voor de leden van de nieuwe afdeling Zuid-Limburg.

Met meer dan 60 deelnemers vertrokken we met een volle bus en een persoonsbusje naar Hostellerie Munten in Weert. Daar werden we ontvangen door Maria en Harrie Bonten.

Na een lekker stuk Wieertjer Vlaai en een kop koffie of thee, werden we meegevoerd in de wereld van geuren. Maria vertelde over de oudheid, de oosterse landen, de 19e eeuw, de haute couture en DE NEUS. Onder begeleiding van een beamer presentatie vertelde ze over de geuren die hun oorsprong hadden in het midden oosten, over de geuren die geproduceerd worden uit kilo's bloemen en tegenwoordig steeds meer uit synthetische producten. Ze liet ons ruiken en ervaren hoe met name de Fransen de parfums gebruiken. Ook vertelde ze waarom voor mannen minder vaak parfums gemaakt worden als voor vrouwen.

Na het genieten van een goed verzorgde lunch trokken we eropuit, we reden door de Kempen en genoten van het prachtig landschap. Onderweg vertelde ze over de omgeving, de natuur, de oer runderen en de vogels. We bezochten De Luysen en zagen bijzondere vogels. 

Op de rustplaats maakten we kennis met Gagelbier, heeeerlijk!!!

We kunnen echt terugkijken op een super geslaagde dag, we hopen dat er nog veel van deze momenten mogen volgen, dat de mensen uit omgeving Heerlen, Maastricht en Sittard een saamhorigheidsgevoel krijgen, het gevoel van Zuid Limburgers van afdeling Zuid-Limburg.

De foto's kunt u bekijken via onderstaande link:

Opens internal link in current windowFoto's

 

Het bestuur

 

 

Stroop & Bier

Stroop

 

Maandag 30 Mei hadden we een excursiemiddag die in het teken stond van echte Limburgse producten. Als eerste brachten we een bezoek aan de Stroopfabriek Canisius in Schinnen. We werden ontvangen door gastvrouw Miranda. Voordat zij ons het een en ander ging uitleggen, kregen we koffie of thee met 'n heerlijk roomboterkoekje, uiteraard met stroop erin verwerkt. Ze vertelde ons over het ontstaan van de Stroopfabriek in 1903, door Dhr. Canisius. 

 

Ook weten we nu welke natuurproducten worden gebruikt en naar welke landen de stroop uit Schinnen wordt geexporteerd. Daarna werd een mooie film getoond, waar alles nog eens goed duidelijk werd, hoe ze werken met 20 man personeel en hoeveel duizenden  kilo's fruit verwerkt wordt. 

 

Na de film zijn we naar de fabriek gelopen en voordat we naar binnen mochten kregen we allemaal een mooi hoofddeksel (zie foto) vanwege de hygiëne. Iedereen was oner de indruk hoeveel stroop en stroopproducten in deze  fabriek worden gemaakt en hoeveel potten en emmers stroop in de magazijnen klaar staan om naar veel landen, zelfs Amerika en China, uigevoerd t te worden. 

 

Als laatste konden we  in hun eigen winkel aan verschillende producten proeven en uiteraard ook kopen. Als afscheid kregen we allemaal een tas met 3 potten verchillend stroop mee. Het was een hele interessante excursie. 

 

Julia Kooistra

 

Bier 

 

Daarna naar de Alfa, een ambachtelijke bierbrouwerij met eigen waterbron, gelegen in het idyllische Thull. Na ontvangst met koffie/thee en vlaai kregen we een historische filmimpressie te zien vanaf de stichting van de Meens Brouwerij in 1870 door Joseph Meens via ontwikkeling en groei van het productieproces naar de bekroning tot hofleverancier in 1995. 

 

Inmiddels staat de 4e generatie Meens met succes aan het roer. Op naar het koepelvormige bronhuisje. Als enige brouwerij in Nederland wordt hier water van ongeveer 6000 jaar oud opgepompt uit een bron. Dit water, afkomstig uit het Limburgs mergelgesteente, is door de eeuwen heen door grind- en kalksteenlagen gezakt tot een diepte van 152 meter en heeft daardoor een natuurlijke zuivering ondergaan. 

 

Vervolgens werden we rondgeleid door de brouwerij met uitgebreide uitleg over het productieproces. Naast biologisch geteelde hop brouwt Alfa met gerst. Aan elk brouwsel wordt kleurmout toegevoegd, wat een betere schuimvorming geeft. Tot de jaren 60 vorige eeuw werd Alfa (is productnaam, maar brouwerij ook zo genoemd) alleen in de omgeving gedronken vanuit fust. Nu bestaat de productie voor 95% uit flesbier en groeit de export. Dankzij de prettige, deskundige uitleg van gastvrouw Margriet waren verdere vragen overbodig. 

 

Tijd om ons in het proeflokaal te laten verwennen met een vakkundig getapt biertje naar keuze (of water/ fris) begeleid door hartige hapjes en een mooi glas voor thuis. Jammer dat de opkomst wat tegenviel, maar leerzaam en gezellig en smakeljk was het! 

 

Anke de Wilde 

drie tuinendag

 

Om 09.00 vertrokken we vanaf de parkeerplaats bij Van Der Valk te Urmond met 26 leden en niet leden, voorzien van de dagindeling met routebeschrijving, voor de 3 tuinendag. Het weer was voortreffelijk en dat zou de hele dag zo blijven. 

 

Bij de eerste tuin van Mevr. v/d Pas-Dirkx te Nederweert-eind werden we hartelijk verwelkomd. En werd deze prachtige schaduw tuin rustig verkend en iedereen genoot op zijn manier van het weelderige groen en de bloeiende, vaak bijzondere planten. Vele hiervan werden ook te koop aangeboden en ondergetekende kon het aanbod, evenals vele andere tuinliefhebbers, ook niet weerstaan. Een mooi exemplaar van de Adiantum-pedantum varen en de Podophillum "Spotty Dotty" staan nu bij mij in de tuin.  

 

Na de voortreffelijke home made cake met thee cq.koffie vertrokken we  naar De Hesperidenhof de tuin van de Fam.Keunen-Keunen in Baarlo. Waar we ook hartelijk door Ans werden ontvangen. Tijdens de eerste nieuwsgierige blikken werd de lunch voor ons buiten klaargezet. En weldra genoten we onder de parasols van een lunch die volgens de deskundigen onder ons als professioneel werd bestempeld en dat klopte helemaal. 

 

Na de lunch werd de tuin en de kas met tropische planten uitvoerig onder de loep genomen. Het  zwembad nodigde uit tot een frisse duik want inmiddels stond de thermometer op 28 C. De koffie met home made appel cake ter afsluiting maakte dat je hier nog wel wat langer wilde blijven. Maar er wachtte nog een tuin, ook in Baarlo en wel Huys de Bong van het echtpaar Swinkels. 

 

Deze tuinarchitect met een zeer aimabele uitstraling voerde ons, na een welkomstwoord, door hun paradijsje. Het was wederom genieten van alles wat er groeide en bloeide. Mevr. Swinkels voorzag ons van de nodige verfrissende drankjes en er werd nog even gerelaxed op de mooie terrassen. Met weemoed namen we afscheid van de eigenaren en belandden weer in de dagelijkse realiteit. 

Weer een sprookjesdag voorbij. 

 

Rest mij nog, namens het bestuur  en de deelnemers, de tuinbezitters hartelijk dank te zeggen voor de geboden gastvrijheid. Iedereen vond het een geweldige beleving.                                                     

 

Fer Kusmic. 


Nationale tuinenweek. Tegel eruit, Plant erin

Gr & Bl team Maastricht 

 

Twee vertegenwoordigers van Groei en Bloei (Jos Heuts en ondergetekende),een van het CNME en een vertegenwoordigster van de Operatie Steenbreek kwamen op 11 juni bij Intratuin Maastricht bij elkaar, en werden hartelijk ontvangen door Jan Pletsers van Intratuin. Alle vier waren we daar om de mensen duidelijk te maken dat je van planten blij wordt, dat meer planten in de straat bijdragen aan een fijne leefomgeving en het wegzakken van de overvloedige regen in de bodem. 

 

En Intratuin draagt ook graag een steentje bij! Jan Pletsers wees ons de tafels, een rek met planten en een nog leeg pallet waarop de stenen konden worden gelegd. Hij verzorgde koffie en een bon voor een lekker broodje in het restauran. We waren om 10.00 uur klaar voor onze missie. 

 

Er kwamen veel mensen een of twee tegels brengen, waarvoor ze twee mooie vlinderlievende planten konden uitzoeken. We hebben gezellig kunnen praten over tuin en plant, we hebben nieuwe leden weten te werven, kortom, het was weer een welbestede zaterdag!               

 

Adrienne 

 

Gr & Bl team Geleen 

 

Het Geleense team, bestaande uit Caroline en Ger, was eveneens vol lof over de hartelijke ontvangst door Intratuin Geleen. De prachtige stand werd aangekleed en de actie kon beginnen. Ook hier werd de stapel stenen allengs groter en werden veel klanten verblijdt met enkele mooie planten. 

 

Er werden tussen 10.00 en 15.00 uur ongeveer 60 tegels ingeleverd. Resultaat ongeveer 7 m/2 minder verharding en 120 vlinderlievende planten meer in de grond. Daardoor werd Geleen en omstreken weer iets groener en daardoor ook leefbaarder gemaakt. 

 

Helaas hier geen nieuwe leden voor Gr & Bl, mede dank zij Intratuin en onze vrijwilligers, is de bekendheid van de vereniging, wat zij doen en waar zij voor staan, weer breed uitgedragen in de regio. 

 

Caroline, Adrienne, Ger en Jos, namens het bestuur van de afdeling, hartelijk dank voor jullie geweldige inzet op deze zaterdag.           

 

 

Fer Kusmic. 


Zomer in je tuin bij kwekerij Marni's

Na weken van regen was het dan toch eindelijk mooi weer op zondag 19 juni 2016 bij Marni's tuincentrum in Schimmert. Er waren diverse stands met uiteenlopend producten voor de tuin en in de kas de prachtige bonsaitentoonstelling van de Bonsaivereniging Zuid-Limburg. 

 

Groei & Bloei was met twee stands aanwezig, Mia en Annelies gaven bloemschikdemo's en met bloemen uit de tuin werden mooie creaties gemaakt. Maar er was natuurlijk ook de stand van Groei en Bloei om nieuwe leden te werven. Nicole, Marie-Anne  Adrienne en Fer hadden enige verhalen om mensen over de streep te trekken. 

We hebben zes nieuwe leden die dag gemaakt. Dat is niet mis. Ook mochten we de nieuwe leden het een en ander cadeau geven. Zo was er een led tuinlamp op zonnecellen in de vorm van een boomstam voor de nieuwe leden. Maar ook waren er zonneklepjes voor de (klein)kinderen. Kregen de mensen oude Groei en Bloeinummers mee naar huis, waren er regenjasjes, Groei en Bloei pennen en verschillende zakjes zaad. 

En er was heerlijke vla en koffie te krijgen.  En het was natuurlijk een geweldige kans om de Groei en Bloei leden onderling beter te leren kennen. Ik ben heel blij dat ik die kans heb gehad. Al met al een fantastische zonnige dag in deze regenzomer.        

Tuinreis Norfolk

Met 31 personen vertrokken we op 24 juni richting Engeland, de reis ging per bus via de Eurotunnel. Zoals de voorgaande jaren was Geert Nieuwold weer onze buschauffeur, dit gaf een veilig gevoel, want rijden kan die man. Het was een behoorlijke trip tot het hotel van ongeveer 10 uur. 

 

Onderweg bezochten we alvast de eerste tuin om de smaak te pakken te krijgen.  We bezochten tuinen, parken, een dorps activiteit met open tuinen, waar wij verreweg de enige bezoekers waren en allerhartelijkst ontvangen werden met een lunch, we bezochten het strand en genoten van de kathedraal in Norwich, ook hadden we de weergoden mee, terwijl in andere delen van Engeland de regen met bakken uit de lucht viel, hebben wij het droog gehouden en een zeer aangename temperatuur heeft ons al die dagen vergezeld. 

 

Het hotel had niet de luxe die we gewend zijn, het was schoon. Het uitzicht was enorm en het ontbijt en diner lieten ook niets te wensen over. Tijdens de terugtocht hebben we de deelnemers gepeild naar hun idee voor de volgende tuinreis, ook zullen we dit in de nieuwsbrief nog onder de aandacht van de andere leden brengen, zodat we weer opnieuw een op maat gemaakte tuinreis voor 2017 kunnen samenstellen die voldoet aan uw verwachtingen. 

 

Wij hebben weer genoten van het bezoek aan Engeland en verheugen ons al op de volgende tuinreis in 2017. 

 

Nore Horsmans en Nicole de Coninck 

Terugblik op Fleur Amour 22 tot en met 26-9 2016

 Ook dit jaar was er weer het "internationale bloembinders festival" Fleur Amour op het terrein van de Landcommanderij Alden-Biessen (België)  

 

Naast Fleur Amour worden hier ook nog de Europom :de "Europese fruit,- en hoogstamhappening"  en "alles over de Kers" gehouden en niet te vergeten is er nog de kasteeltuin met zijn strakgeschoren hagen zelf!  Interessant voor de Groei en Bloeier dus, zeker met €3,50 korting op de entreéprijs van Fleur Amour [op vertoon van de Groei en Bloei pas met de kortingsbon uit het Groei en Bloei-kortingsboekje] 


Dit jaar was het thema fire, air, water, earth! Naast de bekende en beroemde wereldtop met o.a. nederlandse en belgische bloembinders biedt de Fleur Amour ook ruimte aan onze bloemsierkunstenaars in spé. O.a. de limburgse leerlingen aan weerszijden van de Maas, het Citaverde college (NL) enerzijds en het PCVO Limburg (B) anderzijds mochten er, na een vaak wekenlange voorbereidingmet succes hun werkstukken exposeren.  

 

Voor de liefhebber van bloemsierkunst: volgend jaar is de Fleur Amour van 22 t/m 26 september 2017 wederom in Alden-Biessen

 

Opens internal link in current windowFoto's 

 

lezing Slot Schaesberg door Rob Verlinden

Met een (overigens goed) gevuld zaaltje bij Zaal Keulen in Klimmen hadden naast de reguliere Groei en Bloeiers ook andere belangstellenden en enkele vrijwilligers van het project Slot Schaesberg zich onder de toehoorders van deze boeiende lezing geschaard.


In een zéér gedetailleerd "tijdreisverslag" wist Rob Verlinden die zelf tegenover het Slot geboren en getogen is uitvoerig  te beschrijven hoe het nu toch zover had kunnen komen met wat nu nog over is van wat ooit "ut boeresjlot" was. Gestaafd met illustraties en overduidelijke detailfoto's wist Rob menig keer de bezoeker te verbazen, waarbij regelmatig onthutsende klanken uit de zaal over de decennialange teloorgang van het slot niet onderdrukt kon worden. Daartegenover stond gelukkig wel dat Rob de aanwezigen kon geruststellen dat het de bedoeling is dat het hele kasteel op authentieke wijze weer opgebouwd wordt en zo zal uit komen te zien zoals het er omstreeks 1650 uitzag.  

 

Een begin werd enige tijd terug al gemaakt met het herstellen van de kasteeltuin welke gestaag vordert. Net zoals destijds het Kasteel zelfvoorzienend zou zijn geweest is het ook nu de bedoeling dat men een tuin presenteert waarin ongeveer dezelfde groenten en kruiden groeien als ooit door de toenmalige bewoners gegeten werden! 

Belevenis Dolomieten

De Nieuwsbrief kondigde een ‘Belevenis Dolomieten’ aan: er was niets teveel gezegd.

 

De diashow gedurende twee maal 45 minuten dompelde de aanwezigen onder in de overweldigende natuur van de Dolomieten. De seizoenen volgden elkaar op zodat we twee jaren meebeleefden in sneeuw,ontluikende lente, de zomer en pracht van de herfst. Het moet een voorrecht zijn om daar de grootsheid van de bergen te ondergaan, daarvan was een ieder die aanwezig was, wel van overtuigd! Wie er niet was, heeft ècht iets gemist.

 

groetjes, Adrienne


Biologische ziektebestrijding

Helaas waren er maar weinig mensen op deze koude maandagavond naar ‘De Stip’ in Meerssen gekomen om te luisteren naar de lezing over biologische ziektebestrijding. De spreker is bevlogen en heeft de toehoorders duidelijk kunnen maken, dat een tuin en ook een kwekerij niet bestaan uit minigebiedjes waar in het ene gebiedje op de ene en binnen een ander gebiedje op een andere manier op de aanwezigheid van plaagdieren en ongewenste natuurlijke verschijnselen kan worden gereageerd. Het belang van het herkennen van de oorzaak -waarom ziet mijn plant er zo triestig uit?- is bovendien groot: de juiste reactie zal het gewenste effect sorteren, maar als bestreden wordt wat geen oorzaak is ..

 

Op die manier is een onderscheid gemaakt tussen gebreksziekten (de plant komt noodzakelijke voeding of mineralen tekort), schade die veroorzaakt is door kou en nattigheid, vraat door een insect (maar was het een rups of toch een slak?) of schade door vogels, aantasting door bacteriën en virussen. Sommige schadebeelden zijn relatief gemakkelijk te herstellen en andere, zoals de schimmels, bacteriën en virussen een pak minder eenvoudig. En ook de biologische kweker en tuinman zal in een aantal gevallen niet anders kunnen dan het verlies nemen en de plant rooien.

 

Benadrukt is dat voorkomen beter is dan genezen. Dat betekent zorgen voor een bodem waarin de planten zich goed voelen met voldoende en zonder overschot aan mest (met name een overdosis stikstof zorgt voor zachte, slungelige en smakelijke planten, dus vraat). Een gezonde plant met dikke celwanden is niet uitnodigend voor insecten om te komen knabbelen. Als de planten niet te dicht op elkaar staan, kan de wind erdoorheen spelen en ze drogen, schimmels krijgen geen kans. Insecten komen vaak op specifieke planten af, maar worden afgestoten door andere. Planten die onherkenbaar zijn door een ‘stinkende’ buurman, zullen een dergelijk insect niet snel op bezoek krijgen. En natuurlijk is het voor de natuur geweldig als er een evenwicht is, tussen de nuttige dieren en insecten in de tuin en de exemplaren met ongewenste invloed: zelfs een slak, een oorwurm, een pissebed is nuttig omdat het de opruimers zijn, omdat zij hun plek in de voedselketen hebben, vogels en vlinders niet bestaan zonder de beestjes die onze plantjes ook fijn vinden. Maar ook hier geldt: voor alles is er een evenwicht.

 

Wie met vragen is blijven zitten, kan altijd naar de kwekerij komen om te zien hoe een en ander in praktijk wordt gebracht en welke tips er voor een specifiek geval zijn.

Adrienne

 

Heeft u interesse in de middelen die Pascal Jongen gebruikt en adviseert;

 

mail ons en wij sturen u het totale overzicht; info@zuid-limburg.groei.nl

 

of kijk op onze website www. zuid-limburg.groei.nl


Wandeling Slot Schaesberg

Het weer had niet beter kunnen zijn, het laatste weekeinde met temperaturen boven 20 graden, een behoorlijke groep leden, een strak zonnetje en een ruïne.

 

Tja, een ruïne waar nog weinig van over is en een tuin die door de vele regen nog niet zover is geplant als de bedoeling was (daar had mijn moestuin ook last van) en waarvan we weinig meer weten dan dat íe er was. Die ruïne was nog niet zo vervallen toen de gemeente Heerlen ‘m kocht in 1945 met de clausule te conserveren of te restaureren. maar woord is woord en nu is er eindelijk voldoende politieke steun, enthousiasme bij degenen die feitelijk de kar trekken en vrijwilligers die het werk doen om inderdaad slot en hoeve te herbouwen. Tot op zekere hoogte is het herbouwen een doel: gebruik van de oude technieken voor het bakken van stenen, het smeden van spijkers en deurbeslag.

Enerzijds zullen daarmee die traditionele ambachten niet verloren gaan en anderzijds kunnen diegenen die hier het ambacht leren ook elders in Nederland terecht.

 

Er zijn veel oude steden waar de echt oude huizen op traditionele manier worden gerestaureerd om ervoor te zorgen dat die authentiek blijven. Een begin is er. Het hoofdgebouw van de boerderij zal als eerste verrijzen met de brug over de gracht. Er komt onderzoek naar de fundamenten, of die nog stevig genoeg zijn. En de smid? Hij smeedt, met drie leerlingen om zich heen, één spijker per 15 minuten …

Na de uitleg over de restauratiewerken kwam een wandeling door het bos. Op een kalm tempo werden de hellinkjes betreden, het bos gonsde een beetje omdat iedereen met elkaar vertelde. Na het bos kwam het veld en daarna kwam de ruïne weer in zicht.

 

Daar werd een kop heerlijke soep met stokbrood en kruidenboter geserveerd als afsluiting van een bijzonder geslaagde excursie.

 

Adrienne

meer

 

 

 

21
Mar
Ze zijn er nog: pad en salamander
19
Mar
zon en blauwe lucht