Zuid-Limburg

Terugblik snoeicursus

Deze theorieles die verzorgd werd door Jos Heuts, hovenier van beroep, is een begin van een reeks lessen die hij voor ons zal geven waarin alle aspecten van de tuin aan bod komen.

Onder het genot van een heerlijk kopje koffie ge­ maakt door onze Fer, was iedereen ondanks de barre weersomstandigheden, op een enkele zieke na aanwezig. Een 25 tal leerlingen zat met een mooi gemaakte Syllabus gemaakt door Jos aan hun tafel­ tje. Er bleek al snel een pennen tekort, want er werd veel genotuleerd.

De vele voorbeelden gaven genoeg prikkels om vragen te stellen. Waarom, wanneer, hoe te snoeien? Wond verzorging, verwilderde takken enzovoort. Van boom tot roos, van hortensia tot heide alles passeer­ de de revue. Voor elke snoeibeurt het gewenste ge­ reedschap. Een tafel vol, met uitleg over de trekzaag, die speciaal voor vrouwen is ontworpen. Zelfs voor de linkshandigen onder ons zijn er speciale scharen, en tangen. Die ieder door middel van een diamant

vijl mooi zelf kan onderhouden.

Met nog een kleine aanvulling van Fer over het slijpen en onderhouden van tangen en scharen werd deze zeer inspirerende ochtend afgesloten. Jos, je hebt het toppie gedaan en we verheugen ons op de praktijk­ les die nog volgt.

 

Terugblik kerstworkshop

Dit jaar weer eens sinds lange tijd een ouderwetse kerstworkshop. Een klein groepje fanatieke dames ging aan de slag. Voor enkele dames was het zelfs de eerste keer. Jolanda die onze Marleen dit jaar verving was ter plekke met raad en daad. Het meren­ deel had gekozen voor een mooie rechte vorm. Met een uitzondering een ronde vorm.

Onder het genot van kerstbrood, kransjes en een glaasje wijn, ontstonden er verrassende creaties. Al­ tijd mooi om te zien dat een ieder er zo zijn persoon­ lijke draai aan geeft.

Een gezellige ontspannen avond met op de achter­ grond ons bestuur wat geregeld eens kwam “keuren” en ons van kerst muziek voorzag. De resultaten zullen zeker een mooie aanvulling zijn geweest bij de kal­ koen op de kerst dis.

Terugblik Nieuwjaars borrel

Traditie getrouw was er weer onze jaarvergadering, deze werd door onze vervangende voorzitter met verve vervult. Een mooie uiteenzetting door onze penningmeester met een duidelijke toelichting over het wel en wee van onze financiële situatie. Met daarop een goed bevinden vanuit de kascommissie.

Een mooi detail, er heeft zich spontaan een nieuw bestuurslid aangemeld namelijk Anjo Helmer, die we van harte welkom heten in ons midden. Deze heeft na een proef kennismaking de knoop doorgehakt om ons team te komen versterken.

De jaarvergadering werd dit jaar in een ander jasje gestoken. Hierdoor werd het een gezellig "Groen sa­ menzijn". Want aansluitend werd eenieder getrak­ teerd op een heerlijk drankje en bittergarnituur. Een mooie compilatie foto’s op de achtergrond, over onze voorafgaande activiteiten, zorgde voor een gezellige sfeer.

En zoals het hoort werden weer mooie ideeën geop­ perd voor nieuwe activiteiten. Hier kunnen we als bestuur weer mee aan de slag. Voor alle aanwezigen; bedankt voor jullie inbreng en aanwezigheid en dat menigeen geïnspireerd mag raken door onze nog te ondernemen activiteiten.

Terugblik snoeien praktijk

Ondanks de fikse hagelbui vroeg in de ochtend, was het bij het uithalen van de eerst snoeischaar droog. Echter toch wel guur weer. Een enthousiaste groep van 27 leerlingen volgde onze snoeimeester vol overgave.

Met vele vragen over het snoeien van heesters, hor­ tensia's, klimplanten en nog veel meer. De ene struik met snoeischaar de andere met een zaag of tang. Al met al een uitgebreid assortiment aan voorbeelden in praktijk.

Een klein hagelbuitje zorgde voor een vervroegde koffie stop met heerlijke vla in de mooie verwarmde serre van de Familie Muris. Ook daar bleef de tuin het onderwerp van gesprek.

Na deze heerlijk opwarmer werd de snoeitocht voortgezet aan zij- en voorkant van het huis, waar weer andere zonnige struiken onder de loep en schaar werden genomen.

Met veel info en inspiratie keerde men huiswaarts. Mooi om je eigen expertise zo in te zetten.

Jos nogmaals bedankt.

Terugblik bloesem wandeling

Het was ditmaal een aangepaste wandeling vanwe­ ge de natte dagen vooraf. Gedeeltelijk was de start op verharde wegen. Met halverwege een kleine rustpauze voor een vlierbessen gebakje en/of vlier­ bloesem likeurtje.

De appel, kersen en pruimen bomen waren op z'n mooist en een klein zonnetje met een aangename wandeltemperatuur maakte het plaatje compleet. De Eijsder beemden waren een mooie aanvulling op het geheel. Een terrasje voor koffie en lunch waren een gezellige afsluiter van deze activiteit.