Zuid-Limburg

Terugblik op de Tuinen-en Cultuurdag 11 september

Deze dag was georganiseerd door Leny Vogels, Marjan Lumens en Nicole Göttgens.
En jaarlijks weten zij te verrassen met mooie tuinen en culturele presentaties.

Ditmaal begonnen we met een bezoek aan de bloemen-en beeldentuin in Berg aan de Maas.
De eigenaren Babke Moelee en Frans van Straten, beide kunstenaars, ontvingen ons hartelijk in de patio van “De Goede Gaard”.

Na een korte inleiding werd achter, op het terras, genoten van koffie met vlaai.
En konden we van daaruit zelf de grote tuin met uitzicht op de Maas gaan ontdekken. Een heel speciale tuin, die niet gestructureerd voelde, maar waar een goed idee achter zat. In die zin waren er onverharde paden te ontdekken en veel soorten bloeiende planten die niet gegroepeerd waren. Dit deed daarom heel natuurlijk aan en was het genieten om hier rond te dwalen. In de patio stonden beelden van Babke en in de tuin de grote beelden van Frans.
Na een heerlijke lunch vertrokken we richting Elsloo.

 

In Elsloo troffen we onze IVN-gids bij de “Botanische Tuin” rechts naast het kasteel. We werden na een korte inleiding, waarin de geschiedenis van deze tuin werd toegelicht, rondgeleid. De indeling was overzichtelijk en onze gids wist uitgebreid te vertellen over de vele verschillende planten. Vele vragen werden gesteld en duidelijk beantwoord. Een informatief bezoek dat aanleiding geeft eens terug te keren om langer stil te staan en te genieten van de vele bijzondere planten.

We vertrokken van hieruit naar Bunde waar Pascal Jongen ons onthaalde bij zijn kwekerij “Marnis”. We werden rondgeleid in de Kwekerij nadat hij een ‘nieuwe methode’ van omgaan met de oppervlakkige bodemstructuur had uitgelegd waarbij gebruikt werd van karton. Pascal had de planten speciaal ingedeeld naar de behoefte van deze tijd met zijn veranderde weersomstandigheden. Zo was er een speciaal plekje voor bijvoorbeeld schaduwplanten en voor planten die veel beter tegen droogte kunnen.
Tenslotte liet hij de nieuwe delen van de kwekerij zien waar o.a. plaats was voor een moestuinpresentatie.

We sloten af met een lekker drankje en gingen tevreden huiswaarts.

Terugblik excursie Mistletoe

Op deze regenachtige tot natte zondag werd verzameld in ’t Rooth, bij de Maretakkenboerderij. Het was een flinke groep Groei en Bloeiers die op deze bijzonderheid was afgekomen..

De groep werd in twee gedeeld en terwijl de ene groep zich laafde aan koffie, thee en een stuk heerlijke vlaai, stond de andere groep in de fruitwei waar uitleg werd gegeven over het opkweken van maretakken.

Hoe Jos en zijn vrouw eraan begonnen zijn en hoe lang het wel niet duurt eer je een mooie bol in de boom hebt ! En dat de boom na een jaar of 12 gediend te hebben als drager voor een maretak, ook op is.
De boom sterft dus als gevolg van het voeden van de maretak.. en daarom zijn het altijd bomen aan het einde van hun leven die gebruikt worden door de maretakkwekers.
Na een uurtje werden de posities verwisseld en de tweede groep mocht de wei in.

Na een glas glühwein zetten we koers naar Sibbe, waar in het Bieëmelerhöfke een fijne lunch op ons stond te wachten. Een verwarmende soep, heerlijke broodjes en ook nog een broodje kroket, het kon niet op. Er was tijd genoeg om bij te praten met elkaar en dat werd ook gedaan. Het was heel gezellig!

De middag werd besloten met een makkelijke wandeling. Helaas waren er mensen die (om diverse redenen) niet mee konden, maar degenen die meeliepen, werden getrakteerd op een mooi rondje over het plateau en een glaasje likeur van maretak die door Trudy was gemaakt. Heerlijk ! Het was inmiddels droog geworden (nou ja, een kleine bui viel ook, maar die kon de stemming niet verstoren) en de vergezichten over het herfstig boerenland waren prachtig.

Dank je wel Trudy voor het organiseren van deze geweldige dag!

Terugblik op de ledenavond Biodiversiteit

Terugblik op de ledenavond van 25 oktober 2021 Op deze drukbezochte ledenavond was de gastspreker Cyriel Lendfers, meestal werkzaam als groendocent maar in het verleden ook werkzaam geweest als hovenier, een praktijkman dus.

Het onderwerp van deze avond was ‘biodiversiteit en juist doordat de lezing een aantal keer is uitgesteld, konden er actuele ontwikkelingen aan de lezing worden toegevoegd.
Onder biodiversiteit wordt verstaan een graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem, vegetatiezone, geografisch gebied of zelfs de gehele planeet. Dat betekent dus dat je kan spreken over biodiversiteit in een grote of kleine context. Een voorbeeld van biodiversiteit in een duidelijk bepaald gebied was het filmpje over de wolven in Yellowstone National Park.

Na de herintroductie van wolven in 1995 is in de loop van 25 jaar evenwicht hersteld dat teloor was gegaan doordat er teveel grote grazers waren. Biodiversiteit staat onder druk door toename en intensivering van het landgebruik, klimaatverandering, overgebruik van meststoffen, roofbouw op (bepaalde) hulpbronnen, gewapende conflicten, overbevolking en invasieve soorten. De vraag is natuurlijk, wat je als (tuin-) mens kunt doen om die druk te verlagen?

In de vorm van een quiz werden stellingen en situaties aan vragen gekoppeld waaraan dan weer het vervolg van de lezing werd vastgehangen. De kennis bij de aanwezigen was groot! Maatregelen om de temperatuur te beïnvloeden werden heel erg duidelijk door de beelden van een warmtecamera. Zoals aan het begin van de avond werd gezegd: niet alleen mensen zijn ziek bij 2 graden koorts, de aarde ook. Maar als de gevel van het huis na een zomerdag 60 graden warm is? Door te zorgen voor voldoende groen voor die gevel, door geen stenen maar gras in de tuin te hebben, door de oprit in een lichte kleur stenen te leggen en niet in een donkere, kan je de temperatuur van de gevel laag houden.

Biodiversiteit is meer dan alleen gras in plaats van stenen. Als je in het gazon kruiden laat groeien, inheemse flora, dan zullen ook de insecten daar plezier van hebben. Insecten trekken vogels aan en zo kan een heel ecosysteem worden opgebouwd.

De nadruk ligt dan wel op inheemse flora (planten, heesters en bomen) omdat de inheemse insecten aan die flora is aangepast. Indien een soort lang in een streek staat, zal de fauna zich wel aanpassen aan de flora juist omdat die in een bepaalde mate voorziet in voeding, maar dat vraagt een behoorlijke tijd.

Het was een actieve, leerzame en gezellige avond! Adrienne

Terugblik 3 tuinen dag

Met maar liefst 45 enthousiaste personen startte de dag op Landgoed Wolfhagen te Schinnen.

Vanwege het grote aantal en de nog geldende corona regels werd de groep in tweeën gesplitst. Een  mooie wandeling rondom het landgoed waar vooral de ingezaaide bermen veel ohhh's en ahh's te weeg brachten. Het bezoek aan de binnentuin was verrassend, de samenstelling van grassen en het inrichten van deze kleine binnentuin was inspirerend.
Vooral de Ace Griseum (papier esdoorn) was een schitterende "eye catcher".

Vervolgens gingen we per auto, fiets of te voet op weg naar onze lunch in Brasserie De Bron. Daar hadden onze 3 organisatoren een " Shared dining "voor ons gereserveerd.
Ook hier helaas door de nog geldende regels, werd dit omgezet tot een "Private dining". Zeer verzorgd, apart en smaakvol. Met veel enthousiaste verhalen onderling na zo'n lange tijd.

Daarna volgde een korte wandeling over het nieuw aangelegde vlonderpad, met een uitzicht op de orchideeënweide. Helaas was een enthousiaste grasmaaier ons net voor geweest.

Aansluitend een excursie door de Alfa brouwerij, waar we via de 4 sprekende generaties uitleg kregen over het ontstaan van de brouwerij. En er moest geproefd en geproost worden natuurlijk!

Via een pubkwis werden we op de proef gesteld van de opgedane kennis. De stand was 1-0. Op de vraag wie nu de taak van Tante Wies had overgenomen, kregen we als antwoord : de boekhouder......!!! Het personeel hoopte iedere maand dat hij zich eens zou vergissen qua salaris....??? Onze weg werd vervolgd naar de tuin van Leny en Sef Vogels.
Een klein paradijsje in de huidige hectische wereld. Prachtige buxusbollen, mooie borders, terrassen, vijver etc. een oase aan rust, maar wat een passie! Op het terras of onder de prachtige schaduwboom een heerlijk versnaperingsbuffet, onder het genot van een glaasje wijn of fris werd de dag afgesloten met een kleine regenbui. (De weergoden hadden het goed getimed, dank daarvoor).

Nicole, Marjan en Leny, bedankt, jullie hebben er dit dit jaar ook weer iets moois van gemaakt .

Terugblik excursie Eco-huis za. 17 april 2021

Het was kort dag, maar ik zag de aankondiging van de excursie precies op tijd en ik had bovendien geen andere afspraken.

Op deze mooie zaterdag konden we verzamelen bij een uitspanning in Slenaken, waar we onder het genot van een kop koffie-met-vlaai even konden bijpraten met al die mensen die we al zo lang niet meer hadden gezien...

Er volgde een korte wandeling naar het huis van Marielle en Ruud, die hun huis in eigen beheer vrijwel geheel met natuurlijke materialen bouwen. Alleen de betonplaat onder het huis was een vereiste waar ze niet onderuit konden komen, maar verder is het opgebouwd uit een houtskelet met strobalen en afgesmeerd met leem en kalk.
Er komt nog een groen dak op met zonnepanelen en een regenwatertank is ook voorzien.

Binnen bleek het huis heel comfortabel qua temperatuur, heel origineel van indeling met de slaapvertrekken beneden (niet zo warm) en de leefruimten boven met mooi uitzicht over Slenaken aan de ene kant en de weien met hoogstamfruit aan de andere kant.
Ook binnen is alles afgewerkt met hout en leem. Prachtig!

Na een korte lunch volgde dan een - best stevige – wandeling door de omgeving van Slenaken. Je had het kunnen weten.... de hellingen zijn er behoorlijk steil en daaraan ontkom je dan niet.
Maar het was heel gezellig, het was o zo mooi....een lekker ijsje onderweg om de moed erin te houden. Geboft met het weer want de vooruitzichten leken niet heel erg goed, maar de zon scheen en de jas bleek te warm.
 

Hoe heerlijk deze excursie,
hoe heerlijk het weerzien!
Adrienne

Terugblik Brunsummerheide

Eind 2019 was er een lezing van Olaf Op den Kamp over de Brunssumerheide, die er rond 1900 heel anders uitzag dan nu en die in de loop van de afgelopen 120 jaar behoorlijk wat gedaantewisselingen heeft meegemaakt.
Toen is de belofte gedaan om te wandelen onder leiding van Olaf over de Brunssumerheide en die is gestand gehouden toen de heide bloeide en het weer meer dan verrukkelijk was. Natuurlijk niet zomaar een wandeling, regelmatig stond de hele groep (een grote groep enthousiaste leden) stil om te kijken naar de bijzondere plant die daar groeit, naar het landschap dat de vorming ervan weerspiegelt, naar het Koffieven, dat zo heet vanwege de kleur van het water die is veroorzaakt door de bruinkool die er is gewonnen.

Het Koffieven is omzoomd door hoge bomen, waaronder Amerikaanse eiken die in de herfst zo prachtig kleuren. Natuurlijk werd ook de gelegenheid aangegrepen om te vertellen.. sedert 2 maart hebben we elkaar niet meer gezien of gesproken! Hoe is het jou vergaan? Hoewel ik heb genoten van alles wat ik heb gezien, de wandeling en het gezelschap, heb ik mezelf óók beloofd om op een stille dag terug te gaan.. want er is nog veel meer moois te zien en te genieten op de Brunssumerheide!

Adrienne

Terugblik Jaarvergadering

De ledenavond van 28 september 2020 was een bijzondere.. het was de uitgestelde jaarvergadering en ook, naar het zich laat aanzien, de enige die na de zomer is of wordt gehouden.
De zaal van het KBO gebouw was ingericht om een groep van 25 personen te ontvangen waarbij de mensen op anderhalve meter afstand van elkaar konden zitten. Of die 25 personen ook aanwezig waren, weet ik niet.

De vergadering begon met een minuut stilte om stil te staan bij het verscheiden van Marijke Lahaye, zo kort na het overlijden van haar man, Thei Lahaye.

Vervolgens presenteerde het bestuur volgens de agenda dingen zoals jaarcijfers en activiteiten, de penningmeester deed uit de doeken waar geld aan uitgegeven is en waar het geld vandaan is gekomen. De balans is redelijk gunstig.

De kascommissie heeft de controle verricht en de boeken in orde bevonden. De kascommissie is gedechargeerd onder dankzegging en de nieuwe kascommissie is samengesteld. Er werd al gefilosofeerd over de vraag hoe het mogelijk zou zijn om een lezing voor meer dan 25 personen toegankelijk te maken, zou dat een live-stream moeten worden? Vragen of de lezing twee keer gehouden kon worden? Want er werd grote belangstelling verwacht. Helaas is de zaal door de beheerder van het gebouw gesloten en sluiten de huidige maatregelen een bijeenkomst ook uit.

Tijdens de vergadering konden we knabbelen van de noten op de tafels, na de vergadering werden stoelen gedraaid om nog gezellig te kletsen. Er kwamen schalen met kaas en worst en een glaasje, het kon niet op! Een fijne avond waarin we elkaar nog weer eens konden spreken! Adrienne